Gewichtscontrole door de StappenCoach

Overgewicht

 Mannen vaker overgewicht, vrouwen vaker obesitas

In 2014 had 53% van de mannen en 44% van de vrouwen van 19 jaar en ouder overgewicht. (inclusief obesitas). Mannen hebben dus vaker (10%) overgewicht dan vrouwen. Bij obesitas is dat andersom, meer vrouwen hebben obesitas (14%) dan mannen (11%). Deze cijfers zijn afkomstig van de Gezondheidsmonitor GGD, CBS en RIVM. 

Een stijgende trend in BMI (Body Mass Index) is waargenomen in alle leeftijdsgroepen. Wanneer de trend zich op dezelfde manier voortzet als voorheen, zal het percentage volwassenen met ernstig overgewicht de komende twintig jaar met 50% toenemen.

Wat is de oorzaak van overgewicht?

Meer energie eten dan verbruiken
Overgewicht wordt veroorzaakt doordat de hoeveelheid voeding die je tot je neemt groter is dan je energieverbruik. Eet je meer energie dan dat je verbrandt, dan wordt het overschot omgezet in vet. Vaak ligt de oorzaak in het eten van te weinig complexe koolhydraten, teveel (verzadigd) vet en suikerrijke voeding. Voeding is tegenwoordig immers overal beschikbaar en de verleiding om te vaak te eten is groot.

Minder bewegen
Daarnaast zijn we in de loop der jaren minder gaan bewegen waardoor ons energieverbruik gedaald is.
Meer bewegen dan je nu doet is belangrijk om overgewicht te lijf te gaan en gewichtsverlies vast te houden. Bewegen is belangrijk bij insulineresistentie en het helpt uw spiermassa te vergroten. Bovendien heb je minder last van stress, verbetert je doorbloeding, voorkomt botontkalking en vermindert de kans op hart-en vaat ziekten.

Erfelijke factoren
Erfelijke factoren en snelheid van uw stofwisseling spelen een rol bij aanleg voor overgewicht. Dit verklaart ook waarom sommige mensen sneller aankomen dan anderen, terwijl ze toch ongeveer hetzelfde eten.

AANBIEDING: Bestel hier het Basispakket vanaf € 44,95 inclusief Yamax SW-200 stappenteller.
                            Bestel hier het Coachpakket vanaf € 144,95 inclusief online Coaching en gratis stappenteller.