De oorsprong

HET ZETTEN VAN 10.000 STAPPEN PER DAG IS GEEN BOODSCHAP DIE ZOMAAR UIT DE LUCHT IS KOMEN VALLEN.

De Japanse arts Yoshiro Hatano toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen een betere gezondheid hebben. Hij besloot toen de minimale hoeveelheid beweging per dag uit te drukken in het aantal stappen. Dr. Yoshiro Hatano kwam tot de conclusie dat een mens gemiddeld zo’n 6.000 stappen per dag zet. Om echter gezond te leven, zouden dat er eigenlijk 10.000 per dag moeten zijn. Die 4.000 extra stappen komen ongeveer overeen met een half uurtje stevig wandelen.

Uit zijn onderzoek komt dit eenvoudige rekensommetje:

Dit was de geboorte van de 10.000 stappenfilosofie.

In veel landen zijn (literatuur)studies gedaan naar bewegingsstimulering met behulp van stappentellers. In deze rapporten wordt onder meer aandacht besteed aan het aantal stappen die men in het dagelijks leven per dag doet. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat je voor een gezonde levensstijl minimaal 10.000 stappen per dag moet zetten. Uiteraard afhankelijk van leeftijd en gezondheid.

De eerste stappenteller werd ruim 40 jaar geleden geproduceerd. Sindsdien is de stappenteller niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. In de loop der jaren is de stappenteller niet alleen accurater, maar ook gebruiksvriendelijker geworden.

Translate »